CASE STUDIES

IAB Europe powołuje Karima H. Attie na stanowisko prezesa Brand Advertising Committee

• CEO nugg.ad kieruje pracami Brand Advertising Committee (BAC) przy IAB Europe
• Prezentacja pierwszych wyników BAC na IAB Europe Interact w Barcelonie
• Przyszłe zadanie prezesa Attia: stworzenie i ujednolicenie standardów reklamy wizerunkowej

Berlin, 28.05.2013: Nowo założony Brand Advertising Committee (Komisja Reklamy Wizerunkowej), inicjatywa centralnej organizacji europejskiej branży cyfrowej (IAB Europe) mająca na celu standaryzację reklamy wizerunkowej, powołuje na stanowisko prezesa Karima H. Attie. Pod przewodnictwem CEO nugg.ad, wiodącego na rynku europejskim dostawcy cyfrowego marketingu skierowanego do konkretnych grup docelowych, BAC opracowuje program ramowy obejmujący standardy w zakresie formatów reklam, wskaźników KPI oraz metryk i grup docelowych, umożliwiający skuteczną i niezawodną realizację kampanii wizerunkowych w wielkim stylu. Pierwsze działanie nowego prezesa było związane z konferencją IAB Europe Interact w Barcelonie, gdzie Attia zaprezentował wstępne wyniki prac różnych grup zadaniowych. Główny cel: Prezentacja propozycji standardu formatu reklamy premium oraz wstępne rozważania dotyczące powszechnie obowiązujących wskaźników KPI i metryk reklam wizerunkowych.

„Założenie BAC stanowiło logiczne następstwo rozwoju marketingu internetowego jako podstawowego nośnika reklamowego. Pilnie potrzeba nam skutecznego, ale również bezpiecznego, niezawodnego i skalowalnego środowiska dla reklamodawców ukierunkowanych na markę, środowiska podobnego do tego, jakim w postaci naszego medium od lat dysponuje marketing bezpośredni. Jesteśmy bardzo zadowoleni z efektów naszej pracy nad jednolitym formatem reklam – nawet jeśli wiemy, że przed nami jeszcze ogrom pracy. Szczególnie pasjonujące jest przy tym między innymi uwzględnianie rosnącej konwergencji mediów oraz ich europejskiego charakteru“- mówi z zapałem Attia, ciesząc się na nowe wyzwanie. Praca w stowarzyszeniu nie jest dla prezesa nowością – przez szereg lat Attia pełnił funkcję rzecznika FOMA, powołanego do życia w 2007 roku niemieckiego Związku Internetowych Agencji Mediowych, którego był również współzałożycielem. Oprócz swojej pracy na stanowisku prezesa Brand Advertising Committee Karim H. Attia angażuje się również, jako prezes nugg.ad, w rozwój infrastruktury premium umożliwiającej skuteczne prowadzenie internetowych kampanii reklam wizerunkowych.

Parę słów o nugg.ad:
nugg.ad AG jest czołowym dostawcą rozwiązań w zakresie  marketingu skierowanego do grup docelowych w mediach cyfrowych. Zwłaszcza kampanie brandingowe mogą być realizowane bardziej efektywnie w zakresach display, wideo czy mobilnych.  Reklamodawcy i operatorzy stron internetowych korzystają ponadto z rzetelnej analizy swoich grup użytkowników oraz z kierowania treści dopasowanych do profilu danej grupy. Nowe perspektywy nugg.ad stwarza swoim systemem inteligentnego zarządzania danymi. Umożliwia on efektywne dotarcie do precyzyjnie określonych grup docelowych w oparciu o dane intencji. nugg.ad umożliwia reklamodawcom, agencjom medialnym i sprzedawcom znaczne zwiększenie skuteczności reklamy poprzez kierowanie jej do właściwych grup docelowych. Nowatorskie zastosowanie technologii Predictive Behavioral Targeting umożliwia wzbogacenie podstawowych danych użytkowników w czasie rzeczywistym informacjami sondażowymi o charakterze socjodemograficznym, dotyczącymi interesujących ich produktów i stylu życia. W tym celu wykorzystywane są prognozy statystyczne, które jednak nie zawierają żadnych danych umożliwiających odniesienie do konkretnej osoby.Jako pierwszy dostawca technologii targetownia nugg.ad został za swój produkt wyróżniony pieczęcią jakości ochrony danych osobowych Niezależnego Centrum Ochrony Danych kraju związkowego Szlezwik-Holsztyn (ULD). Natomiast na arenie europejskiej produkt nugg.ad otrzymał certyfikat European Privacy Seal (EuroPriSe). W 2008 r. nugg.ad zdobył wyróżnienia „Red Herring 100 Europe“ i „European Seal of E-Excellence“. Od 2010 r. nugg.ad jest przedsiębiorstwem grupy Deutsche Post DHL.

Do klientów nugg.ad zaliczają się m.in. SevenOne Interactive, Axel Springer Media Impact, Microsoft Advertising, OMS, Hi-media, IQ media, Ströer Digital Media, Mediasports, Omnicom Media Group, vivaki, annalect, Optimedia, Glam Media, smartclip, Clipkit, Grupa o2, Tremor Media, ARBOinteractive, Ekstra Bladet, Berlingske Media, 3W Régie, Jubii A/S, Jobzonen A/S, dba.dk, Styria, KRONE.at, Austria Plus, Purpur Media, Interia, IDMnet, Styria i derstandard.at. Poza centralą w Berlinie nugg.ad prowadzi biura w Hamburgu, Kolonii, Warszawie, Paryżu, Kopenhadze, Amsterdamie i Londynie.

IAB Europe:
IAB Europe (www.iabeurope.eu) jest zrzeszeniem krajowych biur reklamy interaktywnej (IAB) z całej Europy. Jego misją jest ochrona, kontrola, popularyzowanie i profesjonalizacja branży cyfrowej i interaktywnej reklamy w Europie.  Wspierane przez wszystkie największe grupy medialne, reklamowe, przedstawicieli, właścicieli portali, dostawców technologii i usług, reprezentuje ono interesy ponad 5 tysięcy firm-członków.

Kraje należące do zrzeszenia to Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Macedonia, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Rumunia, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, Wielka Brytania, i Włochy.

Członkami są następujące firmy: Adconion Media Group, Adition, Adobe, ADTECH, Alcatel-Lucent, AOL Advertising Europe, AudienceScience, BBC Advertising, CNN, CoAdvertise, comScore Europe, CPX Interactive, Creafi Online Media, Criteo, Deutsche Post, eBay International Advertising, Evidon, Expedia Inc, Fox Interactive Media, Gemius, Goldbach Media Group, Google, GroupM, Hi-Media, Koan, Microsoft Europe, Millward Brown, News Corporation, nugg.ad, Nielsen Online, OMD, Orange Advertising Network, PHD, Prisa, Publicitas Europe, Quisma, Sanoma Digital, Selligent, TradeDoubler, Triton Digital, United Internet Media, ValueClick, Verisign, Viacom International Media Networks, Webtrekk, White & Case, Yahoo!, Yandex i zanox. Członkami stowarzyszonymi są Advance International Media, Banner, ePrivacyConsult, Emediate, NextPerformance, Right Media, Rocket Fuel, Tribal Fusion i Turn Europe.